Wat als!?

Wat als!?

Speluitleg

“Meisjes kunnen niet voetballen” – “Jongens kunnen maar één ding tegelijk” – “Meisjes kunnen niet kaartlezen” – “Bij de Chirojongens voetballen ze elke week”. Wat als clichés over jongens en meisjes niet bestonden? Hoe zou jullie Chirogroep er dan uitzien? Steken de jongens dan voortaan ook een keiwijze kampdans in elkaar? Bouwen de meisjes dan vanaf nu mee aan de sjorring? Of zijn er bij jullie sowieso geen clichés van kracht? Vandaag onderzoeken jullie samen welke clichés er nog van tel zijn in jullie Chirogroep! Clichés? Weg ermee!

IN HET KORT

Tijdens deze activiteit gaan jullie enkele ‘Wat Als?’- filmpjes maken. De aspi’s zullen samen opdrachten uitvoeren. Jullie maken van de uitvoering enkele grappige filmpjes. Die ‘Wat als?’-filmpjes hebben één ding gemeenschappelijk: er zijn geen clichés over jongens en meisjes! Hoog tijd dus om samen de clichés te tackelen!

VOORBEREIDING

Voorzie een camera, zodat jullie echte ‘Wat als?’-filmpjes kunnen maken! Print verschillende logo’s van automerken af. Leg materiaal voor een gezichtsmasker klaar: banaan, honing en een limoen. Leg sjorbalken en sjortouw klaar. Voorzie muziek voor een kampdans. Denk even na over de clichés in jullie eigen Chirogroep. Wat laten jullie vaak door de jongens doen? Wat laten jullie vaak door de meisjes doen? Verzin hier enkele opdrachten bij. Zorg dat er een mooi evenwicht is tussen beide. Leg het materiaal voor die opdrachten ook klaar.

SPELVERLOOP 

De bedoeling is dat jullie samen met de aspi’s nadenken over clichés die leven binnen jullie Chirogroep. En kloppen die clichés? Hieronder vinden jullie een lijst met opdrachten, gebaseerd op enkele vaak gehoorde clichés binnen Chiroland! Maar verzin er zeker nog enkele bij die toepasselijk zijn voor jullie Chirogroep! Kies een realistisch aantal opdrachten voor de tijd die jullie hebben. Nadien begint het echte werk: maak samen met de aspi’s enkele sketches en maak er een filmpje van! Opgelet: er mag natuurlijk gelachen worden. Maar de bedoeling is dat de aspi’s zich bewust worden van het feit dat clichés niet altijd correct zijn.

EINDE VAN HET SPEL

Wanneer jullie alle situaties afgewerkt hebben, is het spel voorbij. Hebben jullie enkele leuke filmpjes gemaakt, herbekijk ze dan zeker met jullie aspigroep. Wat vonden ze van de opdrachten? Leven de clichés in jullie Chirogroep? Of niet? Was deze Chironamiddag anders dan anders? Of net niet?

Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen

Leeftijd

16
tot
18 jaar
Intensiteit
rustig