Maïs all the way

Maïs all the way

Speluitleg

INLEIDING

Rainata, een meisje van 12, woont samen met haar familie in Burkina Faso. Ze proberen samen te overleven en de grillen van de natuur de baas te kunnen. Niet simpel, want de regen is zeer onvoorspelbaar. En toch hebben ze het regenwater nodig om maïs te kunnen kweken en zo te kunnen eten en geld te verdienen.

MATERIAAL

  • Spelbord met zones
  • Rad van de regen (dat kun je maken op basis van een twisterbord) 
  • Geverfde maïskorrels (1 kleur per team)
  • Kaartjes met tips over de vruchtbare zones
  • Materiaal voor de spelletjes

DOEL VAN HET SPEL

Zorg met je ploeg voor de grootste opbrengst per veld.

VOORBEREIDING

Zorg dat je als leiding weet welke zones van het bord vruchtbaar, goed of slecht zijn. Dat mag niet te zien zijn op het bord zelf, dus zorg ervoor dat je een schemaatje achter de hand hebt. Tip: Zin in een vieruurtje in thema? Maak zelfgemaakte popcorn!

VERLOOP

Verdeel de rakwi’s in ploegjes van vier. Elke groep vormt een familie en krijgt een kleur. Toon de leden het spelbord: een kaart van Burkina Faso die je ingedeeld hebt in verschillende zones. Elk kwartier mogen ze op dat bord in verschillende zones (‘velden’) maïskorrels van hun eigen kleur inzetten. Dan draai je aan het Rad van de Regen. Afhankelijk van op welk veld hun korrels liggen en welk weer het wordt, leveren de ‘geplante maïskorrels’ iets op. Er zijn dus vruchtbare, goede en stenen velden.

Wat levert wat op?

 Icoontje hevige regenIcoontje enkele druppels Icoontje hevige zon
Vruchtbare velden3 keer de inzet2 keer de inzetZe krijgen de inzet terug
Goede velden2 keer de inzetZe krijgen de inzet terugNeem de inzet af
Stenen veldenZe krijgen de inzet terugNeem de inzet afNeem de inzet 2 keer in beslag

Tussendoor kunnen de ploegjes opdrachten doen. Hiermee kunnen ze maïskorrels verdienen of tips verkrijgen om te weten te komen welke velden beter zijn.

Opdrachten

Kun jij het dragen?: Rainata draagt soms een kom op haar hoofd. Zoals wij hier een rugzak vullen met spulletjes draagt Rainata het materiaal op haar hoofd. Kunnen jullie dat ook? Leg elk om beurten een parcours af met een pittenzak op je hoofd. Als hij valt, begin je opnieuw. Pas als de vorige het parcours beëindigd heeft, mag jij starten. Iedereen doet het parcours één keer.

Evenwicht houden: Om mee op de kar te mogen om water te halen, moet je natuurlijk je evenwicht kunnen houden. Wie kan een minuut lang op één been staan? Probeer met de hele groep een minuut op één been te staan zonder dat iemand van been wisselt.

Wat zeg je?: Rainata spreekt naast een inheemse taal ook Frans. Laat de kinderen op zoek gaan naar de vertaling van enkele Franse woorden. Tip: blijf in het thema en ga op zoek naar woorden die met water en landbouw te maken hebben.

Katapult: Rainata vindt het leuk om met haar katapult te schieten. Ze is daar goed in. Ze is benieuwd of jullie ook zo goed kunnen mikken. Geef de leden een katapult en laat hen mikken op enkele doelen: blikken, knuffels, maïskolven, enz.

Maïskolf: Hang een gekookte maïskolf aan een koordje op. Kunnen ze die binnen twee minuten volledig leegeten zonder hun handen te gebruiken? Verzin nog enkele opdrachten bij zodat je een uitgebreid aanbod hebt voor de rakwi’s om mee aan de slag te gaan.

EXTRA

Wil je het spel graag nog wat uitdagender maken? Laat de ploegjes dan ook kanskaarten kopen met hun maïskorrels. Die kanskaart kunnen ze inzetten voor je aan het rad draait. Voorbeeld van zo’n kanskaart: ‘Je bouwde met stenen goede dijkjes, daardoor is er nog meer van de regen op je veld blijven staan. Je kunt je inzet deze ronde niet verliezen.’ Of: 'De eigenaar van het veld dat je huurde, is vóór jou gaan oogsten. Je bent je opbrengst van deze ronde kwijt.’

Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen

Leeftijd

10
tot
12 jaar
Intensiteit
rustig