manneke pis (waterspel)

manneke pis (waterspel)

Speluitleg

Voorbereiding thuis : manneke pis maken uit karton en bassin met darmpje en kraantje, opdrachten plastificeren, opdrachten in grote ballonnen steken
Voorbereiding terrein : waterballonnen vullen, opdrachtenballonnen vullen, opdrachtenballonnen aan sjorbalk hangen, tuinslang aansluiten, spuitjes verstoppen

Uitleg : Manneke pis kan niet meer plassen doordat er geen water meer is. Het is dus het doel van het spel om voldoende water te verzamelen zodat manneke pis terug met een gerust hart kan plassen. Er zijn twee varianten van het spel voorbereid. Indien het mooi weer is kan de water-variant gespeeld worden en bij minder weer de andere variant. Wanneer de leden voldoende water verzameld hebben na het uitvoeren van alle opdrachten kan het kraantje opengedraaid worden zodat manneke pis terug kan plassen.

WATERSPEL-VARIANT

De opdrachten worden geplastificeerd en in een waterballon gestoken. Die ballonnen worden aan een horizontale sjorbalk gehangen zodat de leden hieronder kunnen staan/zitten. Om een nieuwe opdracht te kiezen moet één van de leden onder een ballon gaan zitten/staan en wordt deze opengeprikt. De opdracht die in de ballon zit wordt dan gespeeld. Bij elke opdracht wordt water gewonnen die dan in de bassin van manneke pis mag gegoten worden.

1.      Handdoekje in water dompelen en over een lange afstand aan elkaar doorgeven boven het hoofd. De eerste sluit achteraan aan in de rij enz. Het water die op het einde nog in de handdoek zit mag in de bassin.

2.      Er wordt een kan op de rug gebonden met een klein beetje water. Op de grond staat een bassin en het is de bedoeling om door te springen, huppelen, handenstand, … het water uit de kan zoveel mogelijk in de bassin te krijgen.

3.      De leden krijgen per 2 een handdoek. Het eerste duo krijgt ook een waterballon die op de handdoek moet gelegd worden. Er is ongeveer 1 meter afstand tussen de duo’s en de ballon moet doorgegeven worden door deze met de handdoek te gooien en te vangen. Het eerste duo sluit aan de andere kant aan zodat een afstand moet afgelegd worden naar de bassin. Als de opdracht lukt mag de ballon geklakt worden in de bassin.

4.      Over het terrein zijn verschillende spuitjes met water in verstopt. Binnen een bepaalde tijd moete zoveel mogelijk spuitjes gevonden worden die dan in de bassin mogen leeggespoten worden.

5.      Op een tafel staat een rij bekertjes met een beetje water in. Achter de tafel staat 1 bassin op de grond. Met waterpistolen moeten de leden proberen om de bekers te doen omvallen in de bassin.

6.      Een bekertje water wordt op een klein wipplankje geplaatst. De leden moeten door te trappen op de andere kant van het wipplankje het bekertje omhoog katapulteren en proberen opvangen. Het water die nog in het opgevangen bekertje zit mag in de bassin.

7.      Er staat een smalle karton recht met aan de onderkant een bassin. De leden mogen met een natte spons naar het bord gooien. Het water die naar beneden druipt zal in de bassin vallen, maar indien de spons in de bassin valt, mag deze niet uitgewrongen worden.

8.      Laatste: waterballonnengevecht. De leden mogen vrij met ballonnen naar elkaar gooien en op het einde hun kleren uitwringen boven de bassin.

NIET-WATERSPEL-VARIANT

De opdrachten worden geplastificeerd en in een waterballon gestoken. Die ballonnen worden aan een horizontale sjorbalk gehangen. De leden moeten nu vanop afstand proberen om een ballon kapot te krijgen met materiaal die ze kunnen vinden. De opdracht die in de ballon zit wordt dan gespeeld. Bij elke opdracht wordt water gewonnen die dan in de bassin van manneke pis mag gegoten worden.

1.      Over het terrein zijn verschillende spuitjes met water in verstopt. Binnen een bepaalde tijd moete zoveel mogelijk spuitjes gevonden worden die dan in de bassin mogen leeggespoten worden.

2.      Op een tafel staat een rij bekertjes met een beetje water in. Achter de tafel staat 1 bassin op de grond. Met waterpistolen moeten de leden proberen om de bekers te doen omvallen in de bassin. Elk om beurt.

3.      Er staat een smalle karton recht met aan de onderkant een bassin. De leden mogen met een natte spons naar het bord gooien. Het water die naar beneden druipt zal in de bassin vallen, maar indien de spons in de bassin valt, mag deze niet uitgewrongen worden.

4.      Waterpong met bekers waarin een klein beetje water zit.

5.      Iedereen krijgt een beker water. Nu moeten de leden dit water tussen hun tanden proberen in een bassin te mikken.

Een parcours afleggen met bekertjes op een plateau.

Materiaal
waterballonnen, ballonnen, handdoeken, waterkan, plakband, bassin, manneke pis, spuitjes, waterpistolen, bekers
Organisatie
KSA Kruishoutem
Duur
90 minuten
Intensiteit
matig