Creatief met poetsgerief

Creatief met poetsgerief

Speluitleg

Groepverdeling: Je speelt dit spel in twee groepen van minstens 3.  Maak voor de groepsindeling gebruik van poetsmateriaal.  Bijvoorbeeld: steek een aantal roze en blauwe vodden in een zak (evenveel als er rakwi’s zijn).  Laat ieder lid in de zak grabbelen en er een vod uitkiezen.  Wie een roze vod trekt, staat bij groep 1 en wie geel trekt wordt groep 2.

Speldoel:

Deel de rakwi’s in twee groepen.  De groepen nemen het tegen elkaar op in verschillende proeven die steeds verband houden met poetsgerief.  Elke groep heeft een lege emmer met daarin een badeend.  Bij elke proef krijgen de groepen bekers water die ze in hun emmer moeten gieten.  Afhankelijk van het al dan niet slagen van de proef zijn er dit meer of minder.  De groep bij wie als eerste de badeend over de rand valt, is de winnaar.

Spelverloop –en opzet

Onthaal

De leiding verwelkomt de rakwi’s verkleed als superheld die ‘iets’ te maken heeft met poetsen.  Bijvoorbeeld: Mr. Proper, Dreftman, Zeepboy (laat je fantasie de vrije loop.  Gebruik voor je kostuum poetsattributen, bijvoorbeeld een aftrekker als wapen, een borstel als hanenkam, lege flessen afwasmiddel als riem,...).  Stel jezelf met veel flair voor aan de rakwi’s.  Poetsen?  Dat klinkt heel saai, iets dat je ‘moet’ doen, totaal niet stoer.  Dat vind jij als superheld van het poetsgerief flauwekul.  Poetsen is net vreselijk stoer!  Borstels, dweilen en emmers zijn jouw wapens.  Dood aan bacteriën en schimmels!  Vandaag mogen de rakwi’s bewijzen hoe goed hun super poetskrachten zijn. 

Deel de rakwi’s in twee groepen in.  De groepen kiezen voor zichzelf een naam die iets met poetsen te maken heeft.  Elke groep krijgt een lege emmer met daarin een badeendje.  Bij elke opdracht kunnen de groepen bekers water verdienen.  Wie de proef het beste uitvoert krijgt bijvoorbeeld 3 bekers water, de tweede krijgt er twee enz.  De groep bij wie als eerste de badeend over de rand van de emmer valt, is de winnaar.

De proeven

1. Sponsenoorlog

Deel het terrein of lokaal in twee op.  Trek in het midden een grote scheidingslijn. Ploeg a staat aan de ene kant, ploeg b aan de andere kant.  Elke ploeg krijgt een emmer water met daarin een hoop sponsen.  Voorzie heel veel sponsen (een 40-tal).  Op elke spons staat met alcoholstift een letter geschreven (zorg dat er voldoende klinkers in het spel zitten).  Op het fluitsignaal beginnen de rakwi’s de sponsen op hun terrein in dat van de andere ploeg te gooien.  Doel is zo weinig mogelijk sponsen in het eigen gebied te hebben.  Wanneer de leiding opnieuw fluit mag er niet meer gegooid worden.  Wie nog een spons vast heeft, legt die neer.  De twee ploegen wisselen nu van terrein en verzamelen alle sponsen die daar liggen.  Ze proberen nu een zo lang mogelijk woord te maken met de letters op de sponsen.  Speel dit spel een paar keer. 

2. Dweilhockey

Een klassieker!  Geef ieder lid een hockeystick (of stuk bezemsteel).  Plaats aan elke kant van het terrein een emmer vol water.  Probeer nu een natte dweil in de emmer van de tegenstander te krijgen.  De dweil mag enkel met de hockeysticks worden aangeraakt.

3. Voddendans

Dit is een variant op stoelendans.  Zet in de plaats van stoelen emmers of kommen water in een kring.  Geef iedere rakwi een vod (maak indien mogelijk gebruik van twee kleuren vod, voor elke ploeg een andere kleur).  De rakwi’s gaan een heel eind van de kommen water staan.  Wanneer de muziek wordt stopgezet, lopen ze naar de kommen en steken er hun vod in.  Wie geen kom vindt, valt af. 

4. Dweilmemory

Leg een memoryspel klaar op een tafel.  Plaats bij de tafel voor elke ploeg een emmer gevuld met water.  In die emmer zit een dweil.  Iets verder van de tafel staat voor elke ploeg een lege emmer.  Elke groep wordt in twee ploegen gedeeld: de memoryspelers en de dweildragers.  Wanneer de memoryspelers een juist paar omdraaien, dan mogen de dweildragers van hun ploeg de dweil nat maken en uitwringen in hun lege emmer.  Dit blijven ze doen totdat de andere ploeg een memorypaar omdraait.  Dan schieten de dweildragers van de tegenpartij immers in actie, enzovoort.  Wie op het einde het meeste water in de verre emmer is de winnaar.

Tip: Maak deze activiteit extra taalstimulerend door een memoryspel te maken dat zowel uit afbeeldingen als woorden bestaat.  Zo vormen het prentje ‘cactus’ en het woord ‘cactus’ een paar.

Tip: Je kunt gemakkelijk zelf een memoryspel maken met behulp van bierkaartjes.

5.  Tikkertje poetsgerief

Leg verschillende kleine poetsvoorwerpen bij elkaar (vod, spons, dweil, zeemvel, borsteltje,...).  Ieder lid kiest een voorwerp en steekt het in een zak.  Iemand van de leiding neemt de zak en gaat halverwege het terrein staan.  De leden staan op een rij, waarbij tussen ieder lid ongeveer 4 m afstand is.  De leiding neemt een voorwerp uit de zak en toont dit.  De persoon die dit voorwerp heeft gekozen, moet lopen en zorgen dat hij de eindmeet haalt zonder dat de anderen hem tikken.  Slaagt hij hierin, dan mag hij/zij het voorwerp uit de zak halen.  Speel dit spel een tijdje.  De ploeg die op het einde de meeste voorwerpen heeft bemachtigd, is de winnaar.

6.  Reuzenbellen blazen

Spelen met zeepsop en bellen is echt geweldig!  Maak zeepsop en laat de rakwi’s opdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld ‘om ter grootste zeepbel’ of ‘om ter eerst iemand in een zeepbel vangen’.  Verdeel het sop over verschillende kommen zodat de rakwi’s allemaal tegelijkertijd aan de slag kunnen.

Belangrijk! Zorg ervoor dat je een goed sopje maakt. Hoe doe je dat?

1.       Maak de zeepsop op tijd klaar.  Liefst een dag op voorhand!

2.       Los 500 gr suiker in 1 liter warm water.

3.       Meng 750 ml. afwasmiddel in 1 liter water.

4.       Meng 60 ml glycerine en 5l water door elkaar.

5.       Meng nu alles goed door elkaar en laat en dagje staan.

Hulpmiddelen om bellen te vormen:

-          Maak van een metalen kleerhanger een grote cirkel.  Omwikkel de rand met een wollen touwtje om de bellen  niet te beschadigen.

-          Maak van een opengeknipte petfles een trechter waardoor je bellen kunt blazen.

-          Neem een touw en rijg er twee rietjes aan.  Bind het touw vast.  Houd de rietjes verticaal tegen elkaar.  Doop terwijl je de rietjes tegen elkaar houdt alles in het zeepsop.  Haal het eruit en trek langzaam de rietjes uit elkaar.  Tussen de rietjes ontstaat een velletje sop. Beweeg dit door de lucht om zo een grite bel te vormen.

-          Leg een fietsband in zeepsop.  Laat iemand van je leden in de fietsband staan.  Probeer nu samen met de enkele andere leden de fietsband voorzichtig op te heffen zodat er rond de persoon in de band een bel ontstaat.

Tikkeltje meer Tips

- Geef de groepen in het begin van het spel de opdracht om met poetsmateriaal een kenmerk te knutselen.  Bijvoorbeeld: sponsen aan een koordje als amulet, beschilderde dweilen als groepsvlag, verknipte dweilen als hoofdband,...

- Met sponsen kun je geweldig goed knutselen.  Je kunt er stempels mee maken, de sponsen verknippen en er kransen en juwelen mee maken of figuurtjes.

Taalkansen in dit spel

-          Onderling overleggen en strategieën bepalen

-          Woordjes vormen in het spel ‘sponsoorlog’

-          Memory waarin woord en beeld gekoppeld moeten worden

Materiaal
minstens 6 emmers, 2 badeendjes, heel veel vodden en sponsen, 6 dweilen, memoryspel, hockeysticks of bezemstelen, kommen (zoveel als er rakwi’s zijn), allerhande klein poetsgerief (vod, dweil, borsteltje,...), suiker, glycerine, afwasmiddel, metalen kapstokken, petflessen, fietsbanden, rietjes, wollen touw
Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen vzw

Leeftijd

10
tot
12 jaar
Duur
120 minuten
Intensiteit
matig