De Olympische Strandspelen

De Olympische Strandspelen

Speluitleg

Inleiding:

Deze zomer zijn ze er weer: De Olympische Spelen! Dit jaar vaardigt ook de KSA enkele spelers af en daarom moeten ze zich nu goed voorbereiden op de spelen! Aangezien Japan, waar de spelen doorgaan, een eiland is, zal er dus veel op zand en/of zachte ondergrond moeten geoefend worden. Daarom presenteren we ‘De Olympische Strandspelen’ Het spel komt het meest tot zijn recht waarbij de ondergrond ‘zand’ is.

DOEL: Win (met je ploeg) zoveel mogelijk sportonderdelen en sleep zo heel wat medailles in de wacht!

Voorbereiding

Zoek een locatie met zachte ondergrond uit, bij voorkeur ‘zand’. Meestal vind je deze ruimtes op openbare speeltuinen of indien mogelijk op het strand. Indien dit niet voorhanden is, kan dit ook in gras* gespeeld worden.

*Niet elk onderdeel kan in gras gespeeld worden. Check goed op voorhand welke activiteiten in gras kunnen gespeeld worden en welke niet.

Voorzie medailles per onderdeel en op het einde. De medailles kunnen bestaan uit geverfde, platgeslagen kroonkurken met een gaatje door. Deze kunnen ze vervolgens opspelden aan hun medaillelint. Zorg ervoor dat je per onderdeel een gouden, zilveren en bronzen geschilderde kroonkurk hebt. Heb je geen verf in die kleuren? Neem dan geel (=goud), grijs (=zilver) en rood (=brons). Sla er ook een gat in via een schroevendraaier en hamer of draai er een gat door via een boormachine. Voorzie ook nog voor elk lid een gouden kroonkurk op het einde van het spel, zodat alle leden met een medaille naar huis gaan

Snij voordien stukken sjortouw af (ca. 1 meter/stuk) die de leden als een ketting rond de hals kunnen dragen en waar de medailles doorgeregen kunnen worden.

Lees op voorhand alle disciplines/spelletje. Bij sommige spelletjes is er een kleine voorbereiding nodig.

Speluitleg

Net zoals de Spelen zijn er verschillende disciplines, deze keer zijn dat er zeven. Natuurlijk heb je de keuze om sportonderdelen weg te laten, toe te voegen of te veranderen.

Elke speler krijgt een medaillelint (sjortouw) die hij/zij rond de hals kan dragen, aan dit lint komen er medailles. Let op: laat de leden het lint uitdoen voordat ze een spel spelen.

  • BILJARTGOLFPETANQUE: Op het zand construeer je een groot biljartlaken. Dit doe je door een veld af te bakenen en een negental gaten te graven, verspreid over het veld. Duid aan waar de gaten zitten via bezemstelen, schop, ed. De deelnemers krijgen elk drie petanqueballen en proberen de ballen in de gaten te gooien. Via een afvalrace bepaal je wie goud, zilver en brons krijgt
  • BLINDENGYMNASTIEK De spelers gaan op een rij staan, ongeveer een meter uit elkaar. Elke speler blinddoekt zich. Als iedereen de blinddoek om heeft, mag er niet meer gesproken worden. De leid(st)er geeft dan enkele bevelen: twee stappen voorwaarts, één kleine stap naar rechts, drie grote stappen vooruit … Wanneer twee geblinddoekte spelers tegen elkaar lopen, krijgen ze elk een strafpunt. De spelers proberen zo weinig mogelijk strafpunten te krijgen, daarom is het goed om op je plaats een zo acrobatisch mogelijke stand aan te nemen zodat je geen medespelers raakt. De speler met het minste strafpunten wint goud, vervolgens zilver en brons.
  • MIJNENVEGER: Baken een klein veldje af en maak enkele gaten in het veld, groot genoeg om een ballon in te verstoppen. Verstop drie opgeblazen ballonnen in de gaten en vul het gat terug met zand zodat het niet opvalt waar de ballonnen zitten. Elke deelnemer krijgt een satéstok en mag om beurt ergens prikken in het zand. Degene die een ballon hoort ploffen, mag deze uitgraven en krijgt goud, de tweede zilver en de derde ballon brons. Let op: laat de leden de veldjes niet betreden maar zorg ervoor dat ze vanaf de zijkant van het afgebakend veldje kunnen prikken.  Variatie: omgekeerd is ook mogelijk: wie het laatst in een ballon prikt, is gewonnen.
  • PUTBERG: De leden moeten in twee minuten een zo diep mogelijke put maken. Na twee minuten geef je de boodschap dat ze op de plaats van de put een zo hoog mogelijke berg moeten maken in de volgende twee minuten. Degene met de hoogste berg, wilt goud, de tweede hoogste zilver en derde hoogste brons
  • POEPSPRINGEN: Maak een startlijn in het zand. De spelers moeten zo ver mogelijke springen maar moeten op hun poep belanden. Bereken de afstand tussen de startlijn en de plaats waar zijn/haar poep het zand raakte. Degene die het verst sprong, wint goud, …  
  • DASROL: Net zoals discuswerpers, moeten onze olympische spelers  goed rond hun as kunnen draaien. Twee spelers hangen elk het uiteinde van een touw (min. 10 meter) rond hun middel. In het midden hangt een KSA-das. Op een startsein draaien beide rond hun as, terwijl ze het touw rond zich oprollen. Handen mogen niet gebruikt worden. Als de spelers elkaar ontmoeten, is duidelijk wie de winnaar is: degene die de das aan de buik heeft. De winnaars spelen vervolgens tegen elkaar. Zo wordt de gouden, zilveren en bronzen medaille gewonnen.
  • SCHOENRUGBY: Bij rugbyspelers wordt de bal vaak met de voet getrapt tussen twee palen. Bij deze discipline is dit hetzelfde principe, enkel is de bal hun eigen schoen. Maak een doel door twee stokken/bezemstelen verticaal in het zand te steken. De schoen van spelers moeten tussen het doel belanden. Je kan het wat moeilijker maken door ook een touw te spannen tussen de twee stokken. (H-vorm) zodat het echt lijkt op een rugbydoel.

Na de laatste discipline volgt de uitreiking. Maak er een gezellig feestje van waarbij de winnaars in de verf worden gezet en waarbij elk lid bovendien nog een gouden medaille krijgt voor hun goede inzet. De medailles krijgen ze mee naar huis.

Varianten

Er zijn oneindig veel disciplines en sporten die je kan omzetten naar fijne KSA-spelen door er een originele en creatieve twist aan te geven.

 

Materiaal
Kegels om veld af te bakenen (zowat alle spellen) | Sjortouw (voor medailles, dasrol) | Medailles (= kroonkurken, zie voorbereidingen) | Ballonnen (mijnenveger) | Negen bezemstelen, schoppen of stokken (biljartgolfpetanque) | Petanqueballen (biljartgolfpetanque) | Extra blinddoeken/KSA-das (blindengymnastiek) | Satéprikkers (mijnenveger) | Lintmeter/sjortouw (putberg/poepspringen/schoenrugby/…) | GSM (om te chronometreren) |
Organisatie
KSA Nationaal

Leeftijd

8
tot
99 jaar

Aantal spelers

2
tot
20 spelers
Intensiteit
matig