HULPVERLENINGSCARROUSEL

HULPVERLENINGSCARROUSEL

Speluitleg

Jongeren leren op een leuke manier hulpverleningsinstanties uit hun buurt kennen.

VERLOOP


Verschillende hulpverleningsorganisaties stellen zich voor op een interactieve manier.

Maak een overzicht van hulpverleningsorganisaties rond geestelijke gezondheid en neem voor de activiteit contact met hen. Vraag hen deel te nemen aan de hulpverleningscarrousel, en hun eigen werking voor te stellen op een leuke manier aan jongeren. Brochures, materiaal, gadgets van hun organisatie zijn uiteraard altijd welkom.

De hulpverleningscarrousel is meestal gekoppeld aan een concrete activiteit. De jongeren worden verdeeld in groepen. Elke groep start bij één van de aanwezige organisaties en schuift na 12 minuten door naar de volgende organisatie. Een speeddate met hulporganisaties als het ware.

De deelnemende organisaties kunnen zijn:

  • JAC
  • CAW
  • CGG
  • Preventiedienst politie
  • CLB en eventueel interne leerlingbegeleider
  • Gemeentelijke jeugddienst
  • Logo-medewerker

TIPS


Alternatieven voor de hulpverleningsbeurs is een hulpverleningswandeling langs de verschillende laagdrempelige hulpverleningsinstanties in je buurt. Samen maak je op basis van je wandeling een sociale kaart op waarin staat waarvoor je waar terecht kan.

Vraag het Logo in je buurt je te helpen met de carrousel (www.vlaamselogos.be).

Daarnaast ontwikkelde het CGG ook een sociale kaart spel. Voor meer info hierover kan je terecht bij Joke Vandenhoutte van CGG Passant (joke.vandenhoute@passant.be).

NABESPREKING


Nabespreking kan in samenwerking met het JAC, CGG of het CAW. Voor deze activiteit is een nabespreking rond de knaltip ‘Rekenen op anderen’ aangewezen. De focus bij de nabespreking komt te liggen op hulp durven vragen en erover praten. Mogelijke vragen bij de nabespreking zijn: Wat hebben jullie bijgeleerd? Wat kan je helpen om gemakkelijker de stap te zetten naar hulpverlening? Wat maakt het moeilijk om hulp te durven vragen? Welke tips zou je iemand meegeven die over iets wil praten, maar niet goed durft? De begeleider legt ook kort de knaltip ‘Reken op anderen’ uit en legt de link met www.noknok.be.

MATERIALEN

Organisatie
Vlaams Instituut Gezond Leven

Leeftijd

15
tot
16 jaar

Aantal spelers

20
tot
30 spelers
Duur
240 minuten
Intensiteit
rustig