Wat was mijn naam nu weer?

Wat was mijn naam nu weer?

Speluitleg

‘In mijnen tijd was alles veel beter...’ Elk cliché passeert de revue in het titobejaardentehuis. Deze namiddag gaan de tito’s eindeloos kaarten, bingo spelen, alles vergeten en met een wandelstok op pad gaan!

IN HET KORT

De tito’s zijn dementerende bejaarden die niet meer weten wie ze zijn. Daar moeten ze in dit spel achter komen door opdrachten te doen waarna ze ja-neevragen mogen stellen over hun identiteit. Degene die als eerste te weten komt wie hij of zij is, wint het spel.

VOORBEREIDING

Vraag de tito’s op voorhand om verkleed als oudje naar de Chiro te komen. Verkleed je met de leiding zelf als verzorgenden die in het rusthuis werken. Maak een lijst met bekende oudjes. Denk aan: de koningin, Janine Bischops, Will Tura, enz.

SPELVERLOOP Schrijf voor elke tito een bekende bejaarde op. De tito’s moeten proberen te achterhalen wie ze zijn. Pas nadat ze een opdracht volbracht hebben, mogen ze raden. Degenen die als eerste, tweede en derde eindigen in de opdracht mogen allemaal een ja-neevraag stellen. De eerste krijgt nog een extra tip over zijn of haar personage. Hieronder vinden jullie een lijst met mogelijke opdrachten. Verzin er zeker nog enkele leuke bij!

OPDRACHTEN

Mensenbingo Deze opdracht loopt gedurende het hele spel – ze kunnen ze dus eender wanneer indienen. Geef iedereen een blad en iets om te schrijven. Laat hen negen Chiroleden opschrijven die niet tot de tito’s behoren. Als ze een van die negen leden zien, mogen ze hem of haar doorstrepen. Als alle negen namen doorstreept zijn, mogen ze het blad indienen. Wie dat als eerste doet, wint.

Bejaardenquiz Bejaarden weten alles van het koningshuis! Stel hen daarover enkele vragen. De antwoorden schrijven ze op een antwoordformulier. Degene met de meeste juiste antwoorden wint dit spel.Mogelijke vragen: Wie werd koning van België in 1993? (Albert II), België had ooit een kolonie. Hoe heette die? (Congo), De hoeveelste koning zit nu in België op de troon? (de zevende)

Smospot Geef iedereen een mellowcake die ze voor hen op tafel moeten zetten. Op het fluitsignaal moeten ze hun neus erin duwen en proberen het cakeje naar hun mond te doen glijden zonder hun handen te gebruiken. Degene die als eerste klaar is, wint.

Memory Oudere mensen spelen graag makkelijke kaartspelletjes. Leg een boek kaarten willekeurig verspreid over een tafel en laat de tito’s een voor een twee kaarten kiezen. Als iemand twee matchende getallen vindt, telt dat als een punt en worden de twee gevonden kaarten weggehaald.

EINDE VAN HET SPEL Het spel is voorbij als één tito erachter gekomen is wie hij of zij is. Eventueel kunnen jullie nog doorspelen tot alle tito’s hun personage geraden hebben.

Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen

Leeftijd

12
tot
14 jaar
Intensiteit
rustig