Manneke Cache
Manneke Cache
Zoals bij veel andere activiteiten zorgt de huidige crisis ervoor dat de Chirowerking of jullie gewestwerking op een lager pitje zit. Grote bijeenkomsten zullen, logisch, nog niet voor meteen zijn. Dit maakt dat het organiseren van activiteiten voor alle Chirogroepen vanuit jullie gewest of het verbond een grote uitdaging is. Verbond Brussel wilt hier een antwoord op bieden door een verbondelijke-gewestelijke geocache te organiseren.
Om dit tot een goed einde te brengen, hebben we jullie hulp nodig! We sturen jullie niet alleen de woestijn in, we hebben al een concept uitgedacht, waar nog ruimte is voor lokale, gewestelijke aanpassingen, accenten en input. Jullie lezen hier nu onze inspiratiebundel, voel jullie vooral vrij om jullie creativiteit te combineren met onderstaand concept. Doen jullie mee? Wij hopen van wel!
1.Doel
We streven samen naar een ontspannend spel dat de lokale Chirogrenzen overschrijdt, maar toch binnen de coronamaatregelen blijft. Dit willen we realiseren door een geocache te maken in elk gewest van verbond Brussel.
In elk gewest willen we zo, samen met jullie, zes geocaches verstoppen. Hier kunnen de leden en de leiding tijdens een wandeling naar op zoek gaan en zo strijden om zoveel mogelijk geocaches te vinden. De eerste 5 zijn te vinden via My Maps, elk van deze caches bevat een tip die verwijst naar de zesde en laatste cache. Doel is dan ook om die zesde cache te vinden door eerst op zoek te gaan naar de vijf andere caches.
2. Verloop van het spel
Er zijn zes geocaches in je gewest verstopt: de eerste vijf bevatten elk een tip (deel van coördinaat) die moeten helpen om de laatste, grote geocache te vinden. De laatste geocache bevat een QR-code waarmee de Chiro zich kan inschrijven voor het prijzenpakket (van het verbond, de grote prijs).
2.1. Waar moet je als gewest zelf voor zorgen?
Kort gezegd: quasi alles, maar dat valt op zich wel mee hoor ;-) . Hieronder hebben we suggesties hoe je elke geocache kan verstoppen, wat toffe technieken zijn, opdrachten en toffe raadsels. Het verstoppen van de geocaches, het communiceren naar jullie Chiro’s en opvolgen van het spel ligt wel bij jullie. Dit wilt ook zeggen dat jullie bijna de volledige vrijheid hebben om te doen wat jullie willen. Volgende zaken zouden we wel willen behouden:
- Het principe van geocache: iets dat ergens verstopt is en ze dus moeten vinden;
- Vijf geocaches die tips bevatten naar de verstopplaats van de 6de geocache.
- De eindopdracht bij de laatste geocache + link naar de form van je gewest.
2.2. Voor wie is het spel?
De Chirogroepen uit jouw gewest, bij voorkeur leiding, maar aan jullie om te beslissen of Aspi’s en Keti’s ook kunnen deelnemen. Bij het wandelen moeten de huidige coronamaatregelen gerespecteerd worden. Je kan je leidingsploeg wel in verschillende groepjes indelen.
2.3. De competitie & prijzen
Elke deelnemer die de zesde cache vindt, krijgt een deelnameprijs. Dit is een sticker en een balpen van Verbond Brussel. De distributie verloopt via het gewest. Jullie kunnen dit nog aanvullen naar believen.
Naast de beloning voor de deelnemers die alle caches hebben gevonden, voorzien we 3 competities:
- De beste geocache (prijs voor gewest): dit beoordeelt het verbond op basis van jullie originaliteit. Om hieraan deel te nemen, moet je ons je tofste geocache doorsturen en wij zullen hem proberen te vinden.
- Het meest deelnemende Chiro’s (prijs per gewest): bij de zesde geocache moeten jullie een QR-code plaatsen waarin de Chiro’s zich kunnen inschrijven. Zo weten we wie alles gevonden heeft. Hier is dus een beloning voor jullie gewest zelf aan gelinkt!
- De Chiro die de eindopdracht het best uitvoert: de zesde geocache bevat ook een opdracht (zie verder), die wij beoordelen. Nadien krijgt de winnaar een waardevol cadeau opgestuurd via de post.
Belangrijke aanvulling: je mag (maar moet niet) je eigen gewestcompetitie toevoegen, maar voorzie niets waar ze bijvoorbeeld zo snel mogelijk een geocache moeten vinden. Dit om te vermijden dat alle Chiro’s tegelijkertijd op die locatie zijn.
2.4. Een coronaproof spel
Het is de bedoeling dat dit spel binnen de coronamaatregelen blijft. Dat wilt zeggen dat Chiro’s zich in groepjes zullen moeten verdelen om de geocaches te zoeken. Momenteel mag je met maximum 4 wandelen: dit geldt ook voor dit spel. Indien in de toekomst de regels veranderen, geldt dit ook voor dit spel (zowel op de positieve als negatieve manier). Spoor de Chiro’s ook aan om een flesje alcoholgel mee te nemen zodat ze hun handen voor én na het zoeken van een cache kunnen ontsmetten. Zo kan een veilig spel gegarandeerd worden. Spoor ze ook aan om hun eigen balpen, kladpapier en drinkbus mee te nemen, om het delen van materiaal te vermijden.
3. Registreren via My Maps
My Maps zal ervoor zorgen dat je deelnemers weten in welke omgeving ze hun cache moeten zoeken. Je kan door middel van de toepassing My Maps (van Google) de omgeving van de cache op twee manieren aangeven:
- Een locatie toevoegen waar de opdracht begint, naar een verderop gelegen cache.
- Een locatie toevoegen waar de cache in die nabije omgeving ligt.
Bij voorkeur kan je de kleur van de pin opdelen in twee categorieën. Bv. groene pins voor caches met opdrachten en gele pins waar de cache meteen in de buurt van ligt. Voor het gebruik heb je een Google account nodig. Via het toevoegen van pins kan je de juiste locatie aanduiden, afhankelijk van je opdracht per cache. Delen kan eenvoudig via het openbaar maken van je kaart en het te delen met je groepen. Opslaan en delen kan ook gewoon in een drive, bijvoorbeeld in die van je gewest.
Stappenplan:
- Druk op: “Nieuwe kaart maken”
- Druk een straatnaam, stad of gemeente in waar je cache dicht bij gelegen is. Je kan ook gewoon over je kaart heen scrollen. Duid daarna het pinnetje aan, centraal bovenaan op je scherm.
- Kies nu de specifieke locatie waar je de markering wilt plaatsen.
- Je kan de markering een naam geven. Onder de naam heb je ook witruimte om een tip of om de uitleg van de opdracht te schrijven. Een foto toevoegen aan je markering kan ook.
- Nadien kan je de kleur van de markering veranderen, alsook het icoontje (verrekijker, loep, cadeau, …). Je kan de breedtegraad aflezen, eventueel interessant voor een opdracht.
- Links van je scherm verschijnen al je markering onder een “laag”. Deze laag kan je ook van naam veranderen. Dit kan door op de drie bolletjes te drukken.
- Optioneel kan je nog een route toevoegen langsheen alle caches. Doe dit door centraal vanboven op de pijl te drukken. Vergeet je vervoermiddel niet aan te passen naar “voetganger”.
Nog enkele tips:
- Via de meetlat kan je afstanden en oppervlakten meten, misschien interessant voor een opdracht.
- Via “een lijn tekenen” kan je handmatig een route wijzigen of bijtekenen.
- “Voorbeeld weergeven” zorgt er voor dat je de kaart ziet zoals je deelnemers.
- Indien je meerdere wandelingen hebt, kan je dat het best doen door verschillende lagen te gebruiken. Druk daarvoor op “Laag toevoegen”.
Je kaart delen:
- Druk op “Delen”.
- Zorg dat je kan delen met een link. Zorg ervoor dat de cursor blauw wordt.
- Je kan de link nu kopiëren door op het witte, dubbele vierkant te drukken. Je kan je kaart hier ook delen in een drive.
4. De geocaches
4.1. Wat zit er in een geocache?
Volgende zaken moeten er steeds in zitten:
- Een logboek, zodat elke chiro kan laten weten dat ze het hebben gevonden. Dit kan ook digitaal! Zet er dan een QR-code in die verwijst naar een Google Form/Doc/Spreadsheet, waar ze dit dan gewoon moeten ingeven. Dan heb jij ook direct alle gegevens. We hebben hier ook een template gezet dat je kan gebruiken;
- Een tip die verwijst naar de laatste, zesde geocache (zie verder);
- Laat je voor de rest maar gaan: stickers, motivational quotes,... Het kan allemaal!
4.2. Wat moeten ze doen? - Opdrachtsuggesties
A. De Visgraatgeocache
In tegenstelling tot een normale geocache, zal hier de locatie op My Maps niet verwijzen naar waar ze moeten zoeken, maar naar het startpunt van een visgraat. Wanneer ze succesvol op het eindpunt van deze visgraat komen, zijn ze op het punt waar ze mogen beginnen te zoeken.
Wat is een visgraat?
Visgraat kan je het best vergelijken met bolleke-pijl met dit verschil dat de situaties in volgorde na elkaar zijn getekend. (nog steeds beginnen vanaf het bolletje )
Let op : soms zijn er bepaalde straten niet op te zien zoals bv. rechts afslaan aan een "T" waar er dan enkel een pijl naar rechts wordt getekend. Hier wordt dus de nadruk gelegd op de wegen die je effectief moet volgen en NIET op de wegen die je moet laten liggen.
Om je visgraat eenvoudiger te maken kan je bvb wandelwegen met een stippellijn aanduiden of een bepaald verkeersbord ook op de visgraat zetten. Hieronder kan je ook een voorbeeld vinden van een visgraat. Bij het eerste kruispunt zie je dat je twee straten links moet laten liggen, of in realiteit rechts moet gaan. Daarna één straat rechts laten (is hier rechtdoor gaan), volgende straat links laten liggen is hier opnieuw rechtdoor gaan, de laatste straat links laten komt hier dan op afslaan neer.
Belangrijk: zorg ervoor dat het eindpunt duidelijk herkenbaar is: ofwel zet je iets zoals “bij het volgende kruispunt mag je zoeken”, “zoek bij het stoppbord”, “huisnummer x”, “volgende bankje”,... Hierna kan je de geocache verstoppen. Verstop hem goed maar geef eventueel ook een tip, gezien de visgraat al uitdagend genoeg kan zijn.
B. De Kabouteralfabet-geocache
Bij deze geocache spreken we niet meer in ons alfabet, maar in het kabouteralfabet. Alle letters worden vervangen door een tekening waarvan de eerste letter de letter is die we zoeken. Los de zin op en misschien zit er wel een tip in verborgen..
C. Letterwaarde berekenen
In geocaching kan je de letterwaarde eenvoudig berekenen. De letterwaarde in geocaching is eigenlijk gewoon de positie in het alfabet. Hierbij is A=1, B=2, …, X=25, Y=26. Je kan zelf beslissen of je het raster meegeeft of niet (zie bijlage 2). Met deze code kan je zo een tip geven waar de geocache verstopt is. Verder kan je ook omgekeerd werken, dat je bijvoorbeeld letters geven die dan verwijzen naar een breedtegraad waar de cache ligt.
D. Geo-Quiz cache
Ook hier verwijst de locatie op My Maps niet naar een geocache maar naar een tochttechniek die leidt naar de locatie. Maak de opdracht zeker niet te lang zodat een mogelijke fout geen te groot tijdverlies met zich meebrengt.
Op de My Maps locatie kan je een papier hangen met een QR-code (of je kan de link toevoegen aan My Maps zelf) die verwijst naar de opdracht. Hierin staan allerlei vragen waarbij het juiste antwoord verwijst naar de weg dat je moet inslaan. Je kan de verdere vragen, bijhorend bij de kruispunten, aan de hand van een QR-code op voorhand meegeven, dan hebben ze de optie om alles onderweg al op te lossen of je kan de vragen bij de kruisingen zelf gaan ophangen aan bomen, paden, ....
Een eenvoudige variant hierop is alle te volgen straatnamen aan elkaar te plakken, je eindigt met een fictieve straat dat beschrijft waar de geocache verstopt is.
E. Gesproken route
Opnieuw verwijst de locatie op My Maps niet naar een geocache maar naar een tochttechniek die leidt naar de locatie.
Een tocht hoeft niet altijd op papier te staan: een gesproken route kan ook. In plaats van de route uit te schrijven bestaat er namelijk ook de mogelijkheid om er een geluidsopname van te maken. Je kan het "verhaal" zo uitgebreid maken als je wilt. De opname kan door bewerking voorzien worden van wetenswaardigheden over de omgeving maar ook van muziek of zelfs morse. Wil je het echt interactief maken? Vraag dan aan Chiromensen uit de buurt van je route om gebeurtenissen, ervaringen en toffe anekdotes in te spreken die linken leggen met de te volgen route.
Je kan de route op meerdere manieren inspreken, enkele suggesties:
- Één van die manieren is om de uitgezette route in een stille omgeving in te spreken.
- Een tweede mogelijkheid is om gepakt met opnameapparatuur de tocht uit te gaan zetten. De luisteraar krijgt dan ook omgevingsgeluiden mee van kabbelend water, rammelende winkelwagentjes, ruisend riet en alle andere geluiden. Dit zijn tevens aanwijzingen in de tocht.
- Vertel een verhaaltje dat aangeeft hoe de route bewandeld moet worden.
4.3. De eindcache
Om de locatie van de eindgeocache te vinden, moeten ze eerst de vijf eerste geocaches vinden die tips bevatten voor de laatste.
De suggestie die wij doen is dat je de coördinaten kan meegeven van de geocache, met dan 5 ontbrekende nummers. Bv.:
- Ze krijgen al 50°50'4x.x"N 4°20'xx.x"E
- Bij elke geocache ontdekken ze 1 x: de eerste is “4”, de tweede is “6”, de derde is “5”, de vierde is “3” en de laatste is “2”.
- Dit wil zeggen dat je op : 50°50'44.6"N 4°20'53.2"E uitkomt. Of, als je dit in Google intypt, het verbondslokaal van Brussel. Je kan met gemak een andere locatie zo vinden in Google maps of My Maps.
In de laatste cache vinden ze een opdracht: maak met dingen rondom jullie/uit de natuur het Chirologo na en maak er een selfie mee om kans te maken op een fantastische prijs!
Daarnaast staat een QR-code die verwijst naar een Google Form. Daarin kunnen ze de foto uploaden en de adressen achterlaten van de deelnemers van het groepje.
5. Communicatietips
- Een communicatieplan is altijd handig. Dat is een schema waarin staat wat je wanneer en waar wil communiceren, wie dit opvolgt en wanneer de deadline is. Op deze manier heb je een handig overzicht en verlies je niets uit het oog.
- Hou je event levendig. Post regelmatig acties en gebeurtenissen op sociale media.
- Denk ook aan een making of met video of foto’s. Dat houdt je leiding en leden warm.
- Mond-aan-mondreclame is nog altijd mogelijk, vele Chiromensen zien elkaar nog op zondagmiddag.. Niet alle communicatie via mail of Facebook komt goed aan bij je Chiroleiding of -leden.
- Doe eens een belletje met de groepsleiding of een sleutelfiguur binnen de Chirogroep, misschien nemen ze de week daarna wel massaal deel aan jullie activiteit.
Meer info?
Download de bijlage voor de werkbundel van deze geocache-workshop, meer tips, visuele voorbeelden van methodieken, en extra links voor meer inspiratie.
Bijlage | Grootte |
---|---|
manneke_cache_logboek.pdf | 12.64 MB |
publicatie_-_manneke_cache.pdf | 1.87 MB |