Wat je toekom(s)t

Wat je toekom(s)t

Speluitleg

We willen allemaal een toekomst zonder armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. We willen dat iedereen krijgt wat hen toekomt, zodat we met z'n allen een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan. Toch is er nog veel werk aan de winkel. Iedereen zal zijn of haar steentje moeten bijdragen. Doe het met de hele titoploeg, want samen kan je meer!

Ken jij de SDG's of Sustainable Development Goals al? Maak samen met je tito's kennis met die 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door het spel 'Wat je toekom(s)t!' te spelen. Dat is het nieuwste jongerenspel van Spoor ZeS en Broederlijk Delen.

Voor dit spel vorm je het speelterrein om tot een levensgroot spelbord en moeten de tito's strijden voor het grootste aantal SDG's. Dat doen ze door acties te verzamelen op het spelbord en door opdrachten en spelletjes te winnen.

Tijdens het spel komen de tito's meer over de doelstellingen te weten én denken ze na over kleine concrete acties die ze als Chirogroep kunnen doen om samen aan die doelstellingen te werken. Een eerste stap naar een mooiere toekomst!

Wat je toekom(s)t!

Hieronder maak je kort kennis met het spel aan de hand van drie kleine spelletjes gebaseerd op een van de Sustainable Development Goals.

Het hele spel kan je gratis aanvragen voor je Chirogroep op chiro.be/bestelspoorzes (een spel per Chirogroep) of downloaden op chiro.be/wat-je-toekomst.

Het spel is gemaakt voor tito's, keti's en aspi's, dus geef het zeker door nadat je het zelf gespeeld hebt.

Spel 1: Geen honger

Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten

Materiaal: Per deelnemer een potje met chocomousse of pudding, en een lepel

Opmerking: Een wortel werkt ook prima!.

Chocomoussetikkertje: Verdeel de groep in twee teams. Er is één tikker. De anderen hebben allemaal een potje chocomousse en een lepeltje vast. Zodra je getikt wordt, blijf je staan en hou je je potje chocomousse voor je. Je kan bevrijd worden als iemand met zijn of haar lepeltje een hapje komt nemen uit je potje. Is je potje leeg, dan ga je aan de kant staan. Het spel is voorbij als er één team overblijft met een potje dat nog niet leeg is.

Spel 2: Leven in het water

Duurzaam gebruik van de zeeën

Materiaal: Schoenen van de deelnemers, gsm of horloge met timer, en een bak

Plastic hier: Verdeel de groep in duo's. Baken een terrein af. De deelnemers gooien er al hun schoenen op. Die symboliseren het plastic in de zee. Naast het terrein zet je een bak. Elk duo krijgt een minuut de tijd om zoveel mogelijk plastic te verwijderen. Ze doen dat door hun voet in de schoen te steken en die zo in de 'vuilnisbak' te sjotten. Het duo dat het meeste schoenen in de bak kreeg binnen de minuut wint.

Spel 3: Klimaat

De klimaatverandering tegengaan en de gevolgen ervan aanpakken

Materiaal: Twee koelboxen of afsluitbare potten, ijsblokken, vier flessen met water, fluovestjes of sjaaltjes om teams te maken

Spelterrein: Er zijn twee ploegen die in twee rijen naast elkaar staan. Een paar meter voor elke ploeg staat een koelbox of afsluitbare pot met ijsblokken in.

Koelboxenrace: Elk team heeft een koelbox of afsluitbare pot met ijsblokken in. Het is de bedoeling dat je de ijsblokken van het andere team laat smelten door het volgende te doen: je loopt naar de koelbox van de tegenstanders, haalt het deksel eraf, loopt naar je eigen koelbox om het deksel er weer op te zetten en loopt naar je eigen team om je te laten aflossen. Telkens het deksel van een koelbox is, doet de leiding een beetje water bij de ijsblokken.

Zijn je ijsblokken gesmolten, dan heb je verloren. Kom je aan bij je eigen koelbox en ligt het deksel er nog op, dan mag je erop gaan zitten en heb je gewonnen.

Deel een foto van het spel op Facebook of Instagram met #watjetoekomst.

Organisatie
Chirojeugd Vlaanderen

Leeftijd

12
tot
16 jaar

Aantal spelers

4
tot
20 spelers
Duur
120 minuten
Intensiteit
matig