Boeren Kermis

Boeren Kermis

Speluitleg

De boerenkermis is een gezellige plaats waar allerlei volksspelen worden gespeeld. Het zijn telkens duo’s die elkaar uitdagen via een laddercompetitie. Het duo dat het laatste eindigt op de ladder wordt uitgeroepen tot de dorpsidioten.

De duo’s

Sjang en Philomène, Charel en Ghislaine, Jos en Mia, Firmin en Catho, Renée en Gemma, Bère en Henriette, Kris en Truus

Ieder naampje komt op een stevige karton met veiligheidsspeld zodat ze dit kunnen opspelden.

Bij aankomst komen de deelnemers al meteen het eerste geweldige standje tegen met “ALTIJD PRIJS”. Hier mogen ze koordje trekken en trekken de deelnemers hun naamkaartje dat ze dienen op te spelden. Vervolgens gaan ze op zoek naar hun partner. De duo’s staan vermeld bij de ladder van de laddercompetitie.

Welk spel speelt het duo?

Iemand van de begeleiding is de patattenboer. De twee duo’s die elkaar gaan uitdagen komen na ieder spel naar de patattenboer. Daar komen ze een patat trekken. Op iedere patat staat een nummertje wat overeenkomt met het spel dat gespeeld zal worden.

De volksspelen

* nagelkloppen

* sjoelen

* dobbelspel met staafjes

* blik werpen

* klimbak

* skittles

* ringsteken

* zwierbol

* plattenschiessen

* 3 op een rij

Speluitleg

De speluitleg en reglementen komen ook bij ieder spel op kaartjes, zodat de deelnemers hier steeds op kunnen terugvallen.

De volksdans

Soms zal er een belgeluid over de kermis klinken. Dit betekent dat de deelnemers moeten verzamelen op het centrale punt en een snel aangeleerde volksdans gaan dansen.

Nadien doet iedereen weer gewoon verder waar ze mee bezig waren.

Afsluitmoment

Er wordt weer gebeld en we komen samen op het centrale punt om de volksdans nog eens te dansen. Dan wordt bekeken welk duo helemaal onderaan op de ladder is geëindigd en dus de dorpsidioten zijn.

De dorpsidioten moeten met hun hoofd en handen door een kartonnen tekening die hen daardoor nogal belachelijk doen overkomen. De andere deelnemers zijn “fotografen” en mogen dit duo trekken van achter een doek. Achter dit doek bevinden zich……… slagroomtaarten!!

Inkleding

Er draait constant volksmuziek voor de sfeer.

Vlaggetjes

Centraal punt: ladder, vuurkorf, doeken (= tentjes), …

De spelletjes bevinden zich in een ronde rond het centraal punt.

Begeleiding: patattenboer + boer bij de ladder (rood sjaaltje, overall, hemd, klompen, klak, bretellen, …)

Organisatie
KLJ