De deelnemers krijgen een fiche met enkele woorden uitleg en een schets van de 'bio'filter. Deze moet zelf gemaakt worden met heel de groep.
Om water te zuiveren bestaan er verschillende methodes
Het eerste onderscheid is de wijze: chemisch, biologisch, fysisch. (Meestal een combinatie tussen 2).
De meeste waterzuiveringsinstallaties werken biologisch. Dit systeem werkt met een matrix waar micro-organismen op zitten en alle stoffen organisch afbreken. (zoals het zelfreinigende vermogen van beken en rivieren, NIET riolen)
Men heeft ook nog actieve kool die alle stoffen bindt aan zijn oppervlak.
Wij zullen een eenvoudig systeem maken met een kleine matrix die vooral fysisch maar ook een beetje biologisch werkt met een aanvulling van actieve kool.
Men neemt een koker (vat) waarbij de ene kant openingen heeft van geringe grootte en de andere kant volledig open is. De openingen zijn in verhouding met het vat. (olievat : opening 1à2 centimeter, vuilnisbak 1 cm, petfles, 0.5 à1 cm.
Men vult het vat met steentjes die niet door die gaten kunnen en dan steeds een laagje kleinere stenen boven tot men zand kan leggen zonder dat het wegspoelt. Op deze laag zand kan men aktieve kool aanbrengen. Daarboven weer een laagje zand en dan weer een laagje aktieve kool en zo nog enkele lagen van enkele millimeters. Dan een goede laag zand met een redelijk dikke laag heel kleine steentjes. Op deze steentjes komen dan nog grotere stenen en dan nog grotere tot men ongeveer aan het eerste soort zit (die helemaal onderaan zitten).
De bovenste laag stenen moet de grote deeltjes zoals kleine takjes en kleine brokjes tegenhouden omdat anders de "filter" te snel verstopt. De dikke laag zand werkt een beetje biologisch en de andere steentjes zijn er om het zand en de aktieve kool niet te laten meespoelen met het water.